Gazdaság

Több mint ezer új munkahelyet hoz létre a Bosch Miskolcon

A Bosch német autóipari beszállító 22 millió eurós beruházással Miskolcon új gyártócsarnokot épít, amelybe 2011 végéig ezer munkatársat és további 80 mérnököt vesznek fel.

A cég májusban kezdi meg az építkezést, amelyet várhatóan 2011 tavaszán fejeznek be – közölte Klaus Leopold, a vállalat vezetője szerdán.

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. jelenleg Miskolcon több mint 1400 embert foglalkoztat, többek között autóipari alkatrészeket, indítómotorokat és hajtóműveket, valamint ablaktörlő rendszereket gyártanak.

A Bosch további, több mint 400 munkahelyet hoz létre ősztől Miskolcon és Hatvanban annak kapcsán, hogy a Bosch walesi gyártási kapacitásait Magyarországra telepítik. A 900 embert foglalkoztató cardiffi egységben luxusautókba gyártottak generátorokat, ez a tevékenység kerül át a magyar gyárakba a cég szerint ma már nem versenyképes üzemekből.

A Bosch csoport Magyarországon 2009 végén miskolci, budapesti, egri és hatvani telephelyein hatezer munkavállalót foglalkoztatott, szemben a 2008-as 7250-nel. Thomas Beyer ugyanakkor kiemelte: a fejlesztéseknek köszönhetően 2010 végére ismét elérheti a hétezret a Bosch magyarországi alkalmazottainak száma.

A Bosch Magyarországon 2009-ben 14 milliárd forintot költött beruházásokra, kutatás-fejlesztésre pedig 10 milliárd forintot fordítottak. Thomas Beyer emlékeztetett, hogy az ötödik éve működő Budapesti Fejlesztési Központot 2012-ig 9 milliárd forint értékű beruházással fejlesztik, amelynek keretében további 200 mérnököt vesznek fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik