Gazdaság

Simor együtt akar működni

Az államfő előtt tett eskü mandátumom kitöltésére kötelez – mondta Simor András. A jegybankelnök együtt akar működni a következő kormánnyal, és tájékoztatni kívánja a kabinetet az ország valós helyzetéről.

A jegybankelnöki ciklus hatéves a pénzügyi rendszer működésébe épített fékek és ellensúlyok jegyében; a köztársasági elnök előtt tett esküm a mandátum kitöltésére kötelez – mondta Simor András jegybankelnök az MNB szerdai tájékoztatóján.

Együtt akarok és együtt fogok működni a következő kormánnyal – mondta a központi bank első embere, aki közölte: Varga Mihály kijelölt miniszterelnökségi államtitkár rendelkezésre áll az ország gazdasági leltárának elkészítésében. Simor András azt is közölte, hogy a jegybanki apparátus kéthéten belül nyilvánosságra hozza az Együttműködés Könyvét, amelyben a gazdaságpolitika következő irányítójának bemutatják a jegybank működését.

Kérdésre válaszolva az MNB elnöke úgy vélte, hogy a devizahiteleket forinthitelekké alakításáról szóló nyilatkozatok nem voltak minden esetben kellőképpen átgondoltak. Ilyesmire a világben kevés helyen – például Argentínában – volt példa, ezek pedig nem követendők.

Az MNB portfoliójában minimális, 20 millió eurónyi görög állampapír van, ezek májusban járnak le, és van spanyol és portugál állampapír, ami azonban “más kategória” – mondta szintén kérdésre válaszolva Simor András.

A ajtótájékoztatón elhangzott: a Magyar Nemzeti Bank idei várható vesztesége 69 milliárd forint lesz, de ez a tavalyi 65,5 milliárdos nyereségét gyakorlatilag ellensúlyozza, így a költségvetésnek valószínűleg nem kell számolnia kiadási többlettel 2011-ben sem. Simor András hozzátette: az MNB eredménye nem használható a jegybanki működés sikerességének mérőszámaként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik