Gazdaság

Kínai autógyártó érdeklődik Szlovákia iránt

Ezúttal egy kínai autógyártó szeretne letelepedni Szlovákiában. A szakértők megosztottak a kérdésben, hogy az autógyártók terjeszkedése milyen hatással van a szlovák gazdaságra.

A kínai JAC Motors vállalat a többi kínai autógyártó példáját követve Európában kíván üzemet építeni. A szlovák gazdasági tárca keddi bejelentését kommentálva David Wang, a JAC Motors egyik regionális igazgatója arról nyilatkozott az Új Szó című pozsonyi napilapnak, hogy már tárgyaltak Szlovákiában beruházási tervükről, ezért a befektetés nagyságáról pontos adatokat egyelőre nem kíván közölni. Csak annyit árult el, hogy személyautók és kisebb tehergépkocsik gyártását tervezik.

Az alkatrészeket és autóbuszokat is gyártó távol-keleti társaság 2009-ben 310 ezer járművet értékesített, forgalma elérte a 2,3 milliárd eurót.

Szlovákiában már most három nagy autógyártó – a koreai KIA, a francia PSA Peugeot Citroen és a német Volkswagen – működik. Nemrég az elektromos meghajtású autókat gyártó indiai Reva Electric Car is érdeklődött Szlovákia iránt.

A Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara képviselői szerint súlyos kockázati tényező, hogy Szlovákia szinte csak egyetlen iparágra koncentrál. A kamarának ezt a nézetét azonban a gazdasági elemzők többsége nem osztja.

Épp ellenkezőleg, a többség szerint a szakosodás egy olyan kis ország esetében, mint Szlovákia előnyös lehet. A lap által megszólaltatott egyik szakértő szerint azonban mindent meg kellene tenni azért, hogy a gyártósorok mellett a beruházók a kutatási részlegeiket is Szlovákiában telepítsék le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik