Gazdaság

Újabb benzinár emelkedés, újabb csúcs

350 forint közelébe kerülhet a benzin átlagára.

Vége a “kegyelmi” állapotnak, piaci elemzők szerint a jövő héten újabb üzemanyag áremelés jön, s ekkor, ha bármilyen csekély mértékben is nő a benzin ára, új történelmi csúcsot ér el: a benzin átlagára jelenleg 337 forint, míg a gázolajé 313 forint..

Az elmúlt időszakban a kőolaj és termékjegyzés-árak is emelkedtek: áprilisban a kőolaj jegyzésára mintegy 6 dollárral nőtt hordónként, míg egy tonna benzin ára körülbelül 18 dollárral, a gázolajé pedig 50 dollárral. A jegyzésárak tovább emelkedhetnek a következő hetekben. Ebből pedig egyértelműen látható, hogy koránt sincs vége még a magyar piacon a drágulásnak.

Szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy a magyar piacon meghatározó Mol Nyrt. az elmúlt hetekben nem mindig, illetve nem mindig olyan mértékben emelte az árakat, mint ami a jegyzésárak változása alapján indokolt lett volna. A jövő héten azonban valószínűleg a magyar olajcég sem vonhatja már ki magát a nemzetközi hatások alól, s ezért emelnie kell néhány forinttal a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát, ami persze a kutaknál is érzeteti majd a hatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik