Gazdaság

Engedélyezte az EU a magyar erőművek állami kompenzálását

Engedélyezte az Európai Bizottság, hogy kompenzálják a hazai erőműveket a hosszú távú villamosenergia-vásárlási megállapodások megszüntetéséből eredő bizonyos költségekért.

Az Európai Unió végrehajtó testülete megvizsgálta a magyarországi állami támogatási programot az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályainak szempontjából, és arra a következtetésre jutott, hogy “a kompenzáció nem haladja meg azt a szükséges mértéket, amely ellentételezi a beruházási költségek megtérülésének elmaradását az eszközök élettartama során egy ésszerű haszonkulccsal számolva”.

“A támogatási program kárpótlást nyújt a magyarországi villamosenergia-termelők számára hosszú távú megállapodásaik megszűnéséért a liberalizációt követően, aminek az ipari, és a végső fogyasztók is hasznát látják” – idézte a közlemény Joaquín Almuniát, a bizottság versenyjogi felelősét.

A program három kedvezményezettje a Budapesti Erőmű Zrt.,a Dunamenti Erőmű Zrt. és a Pannon Hőerőmű Zrt., célja pedig az úgynevezett átállási költségek megtérítése.

A kompenzációt egy korábbi bizottsági határozat értelmében az erőművek által visszafizetendő támogatási összegekből vonják le. Az a határozat megállapította, hogy a hosszú távú megállapodások az EU belső piacával összeegyeztethetetlen, jogszerűtlen állami támogatást tartalmaznak.

A kompenzációval kapcsolatban viszont a bizottság úgy találta, hogy az annak kiszámításához figyelembe vett költségek támogathatók, “mivel olyan eszközökbe történő beruházáshoz kapcsolódnak, amelyek a magyarországi villamosenergia-piac liberalizációjának eredményeként gazdaságtalanná váltak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik