Gazdaság

Olcsóbb lesz a lízing, mint a hitel

A idén március 1-én életbe lépett fogyasztási hiteleket szabályozó törvény hatására hónapokon belül olcsóbbá válik a pénzügyi lízing, mint a hitel - közölte a Lízingszövetség főtitkára.

Bátrabban fognak lízing konstrukcióban finanszírozni a pénzintézetek, és az árakat is csökkentik, mivel a lizingnél kisebb a fogyasztók számára előírt kötelező fedezet aránya, mint a hitelek esetén – jelentette ki Lévai Gábor.

A forintkölcsönöknél a kihelyezett hitel nem haladhatja meg a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 75, euróhitel esetében 60, más devizahitel esetében pedig 45 százalékát. Pénzügyi lízing esetén ugyanakkor a hitel/fedezet arány legfeljebb 80, 65, illetve 50 százalék lehet. Ezek az előírások a gépjármű-hitelezésre, illetve lízingelésre is érvényesek.

Kifejtette, a szerződésszám bővítésének lehetőségeit erősen korlátozza az idén június 11-én bevezetésre kerülő hitelezhetőségi limit, amellyel meghatározzák majd a hitelfelvevők maximális havi törlesztési képességét.

A devizaalapú lízing szegmensben a finanszírozási volumen visszaesésére, míg a forintalapú esetén legfeljebb a stagnálásra számít Lévai Gábor, a szigorítások bevezetése után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik