Gazdaság

Hitelt vesz fel a Leaf gyártásának felfuttatására a Nissan

Kötvénykibocsátással hitelt vesz fel a Nissan új modellek kifejlesztésének és gyártásba állításának finanszírozására.

A Nissan fix kamatozású kötvényt bocsát ki 100 milliárd jen, (798 millió euró) értékben – a felvett forrással az autógyártó részben a Leaf elektromos autó tömeggyártásba állítását tervezi finanszírozni.

A Nissan decemberben kezdi meg a Leaf (Falevél) értékesítését Japánban 30 ezer euró (8 millió forint) körüli áron. Azt ígérik, ezért az összegért teljes értékű autót kínálnak majd, mely nem csak városi közlekedésre lesz alkalmas. Az ötszemélyes autó motorja 107 lóerős, teljesen feltöltött akkumulátorai segítségével pedig 160 kilométer megtételére lesz képes károsanyag-kibocsátás nélkül. A Leaf karosszériája a légellenállás csökkentése érdekében ugyan igényelt néhány, a szokásoktól eltérő megoldást, de a mérnökök ügyeltek a konzervatívabb formavilág megtartására. Reményeik szerint a Leaf a Toyota Prius és a Honda Insight modellek ellenfele lesz.

A Nissan az első autógyár lehet, amely tömeggyártásban állít elő és versenyképes áron értékesít elektromos autót. Hasonló kategóriájú modelleket eddig csak a hagyományos járműveknél lényegesen magasabb áron és csak alacsony példányszámban lehetett kapni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kész a Nissan családi villanyautója (Vezess.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik