Gazdaság

A felsőfokú végzettségűek jobban odafigyelnek nyugdíjas éveikre

Csekély mértékben emelkedett 2009-ben a magánnyugdíjpénztári tagok aránya a nyugdíjbiztosítással rendelkezők körében.

2009-ben a 15-69 éves korosztály aktív tagjainak 45 százaléka tagja valamely magán-nyugdíjpénztárnak, míg 42 százalékuk az állami nyugdíjat választotta. Egy évvel korábban, 2008-ban 44 százalékuk volt magán-nyugdíjpénztári és 43 százalékuk állami nyugdíjpénztári tag. Az arányok változása ellenére a magán-nyugdíjpénztári tagok száma még mindig alig haladja meg az állami nyugdíjellátásra számítókét.

Tavaly az állami nyugdíjat választók 12 százaléka gondoskodott a jövőjéről kiegészítő önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, míg ez az arány 23 százalék a magánnyugdíjpénztár-tagok körében – közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet.

A közlemény szerint leginkább az életkortól függ az, hogy valaki a magán vagy az állami nyugdíjat választja. A 29 év alatti biztosítottak körében 66 százalékos a magánnyugdíjpénztárak szolgáltatásait igénybe vevők aránya, ezzel szemben a még aktív 50 év felettiek között ez az arány csak 27 százalék.

A felmérés szerint a kiegészítő biztosítások kapcsán óriási különbségek figyelhetők meg az egyes társadalmi csoportok között. Míg például a felsőfokú végzettségűek 25 százaléka rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, addig az alapfokú végzettségűek körében ez a szám csak hat százalék.

Ugyanez a tendencia figyelhető meg a jövedelmeket vizsgálva is: a 200 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkező háztartásban élők 19 százaléka önkéntes nyugdíjpénztári tag, a 100 ezer forint alatti jövedelmű háztartásban élők esetében pedig ez a szám kilenc százalék – közölte Gfk Hungária.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik