Gazdaság

Kettős bankadót tervez az IMF

A húsz legnagyobb fejlett és fejlődő térségi gazdasági erőcentrum (G20) számára összeállított kettős bankadó javaslatról a BBC értesült.

Nem hivatalos keddi londoni értesülés szerint a bevétel a bankszektoroknak nyújtandó esetleges jövőbeni pénzügyi segítség fedezetéül szolgálna.

A brit közszolgálati médiatársaság által megszerzett és kedd este teljes egészében – még a hivatalos publikálás előtt – közétett, 57 oldalas tervezet alapján a bankokra “pénzügyi stabilitási hozzájárulás”, illetve “pénzügyi aktivitási adó” néven rónák ki a kétféle illetéket.

Az első adó fő összetevője egy olyan illeték lenne, amellyel a pénzügyi szektor maga gondoskodna előre bármely majdani kormányzati támogatás költségvetési terheinek fedezetéről. A második illetékféleséget a pénzintézetek eredménye és az alkalmazotti jövedelmek alapján számítanák ki.

A valutaalap a javaslatok indoklásában kiemeli, hogy csak a legfejlettebb G20-országok átlagában – levonva a már visszafizetett támogatásokat – a hazai össztermék (GDP) 2,7 százalékába került a bankrendszereknek nyújtott közvetlen költségvetési segítség, de az átlagon belül vannak országok, amelyekben a még meg nem térült közvetlen támogatási költségek elérik az éves GDP-érték 4-5 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik