Gazdaság

Versenypályán a villany-MINI

Zöld autóval a zöld pokolba. Ezzel a jelszóval vitte el a MINI elektromos autóját a Nordschleifére. Itt a videó a kisautó száguldásáról.

A MINI az első autógyártó, amely egy villanyautóval megpróbálkozott a Nürburgring nagykörével, a zöld pokolnak nevezett Norschleifével. A MINI E átalakított modelljével 9 perc 51,45 másodperc alatt teljesítették a 20,8 kilométeres pályát, miközben 187 km/órás csúcssebességet értek el. A pilóta a DTM-ben versenyző Thomas Jäger volt, aki 2006-ban a MINI Challenge-ben szerzett bajnoki címet.

Mennyire jó ez az eredmény, a MINI legsportosabb variánsa, a John Cooper Works 8 perc 35 alatt körbeér, az persze nem cipel magával egy böhöm nagy akkumulátort. Mint Peter Krams, a projekt vezetője elmondta, a BMW-csoport ezzel a MINI-ben és környezetbarát autózásban rejlő potenciálra akarta felhívni a figyelmet.

A MINI E-t a próbához speciális könnyített karosszériával és bukócsővel látták el, de a futómű, a fékek és a gumik is versenyautóról származnak. A motor a többi elektromos MINI-vel azonos, vagyis 201 lóerős, de a vezérlő elektronikát a Nordschleiféhez igazították.

AJÁNLOTT LINKEK:

Villanyautóval versenypályán – Vezess.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik