Gazdaság

Stagnálhat az üzemanyag-fogyasztás

Az év egészét nézve a gázolaj iránt stagnáló vagy két százalék körül növekvő keresletet, míg a benzin esetében mintegy két százalékos visszaesést vár a GKI Energiakutató Kft..

Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója elmondta, a fogyasztás sok tényezőtől függ, de ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy beindul-e a második félévben a gazdasági növekedés. Ha a várakozásoknak megfelelően igen, akkor az növeli az üzemanyagok iránti keresletet is.

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint a visszaesés leginkább a 98-as benzint érintette, amelyből 42,3 százalékkal fogyott kevesebb az első negyedévben, míg a 95-ös benzinnél 14 százalékos, a gázolajnál 9,1 százalékos volt a visszaesés. Benzinből összesen 298 millió 944 ezer 491 liter, míg gázolajból 345 millió 370 ezer 327 liter fogyott.

Szakemberek már korábban elképzelhetőnek tartották, hogy a növekvő munkanélküliség, a lakossági jövedelmek és a nemzetközi szállítmányozás visszaesése, a jövedéki adó és az áfa emelése negatívan hat majd az üzemanyag keresletre.

Hegedűs Miklós kifejtette, az adatokat befolyásolhatta az is, hogy az elhúzódó tél miatt február-márciusban kisebb lehetett a lakossági kereslet, mint a korábbi években.

Az ügyvezető elmondta, bár a lakossági jövedelmek visszaesése negatívan hat a fogyasztásra, a fellendülő gazdaság jelentősen élénkítheti a keresletet, ami azonban nagymértékben függ például a szállítási igényektől, a mezőgazdasági munkáktól, az építőipari munkáktól és az autópálya-építésektől is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik