Gazdaság

Milliárdos biogáz beruházás Tolna megyében

A Tolna megyei Földespusztán közel 1,1 milliárd forintos költséggel biogáz erőművet építenek, melynek éves villamosenergia termelése hét gigawattóra lesz.

Három éve, 2007-ben indult el a projekt, amelynek keretében idén ősszel kezdi meg működését az új erőmű Pusztahencse határában, Földespusztán. A közel 1,1 milliárd forintos költség majdnem felét pályázaton nyerték el. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv KEOP 4.1 keretéből 496 millió forintos uniós támogatáshoz jutott a beruházó Mil-Power Kft.

A beruházás főként nem foglalkoztatási, és nem energetikai szempontból fontos, derült ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Gőgös Zoltán szavaiból. A beruházók, kivitelezők és a hatóságok képviselőinek részvételével tartott projektnyitón azt mondta, hogy jövő év végére akár száz ilyen biogáz erőmű működhet már Magyarországon. Ez energetikailag nem jelent óriási volument, inkább mintát ad, hogy hogyan lehet a veszélyes hulladékból környezetbarát módon energiát előállítani.

A megújuló energia termelése az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban jelentős szerepet kapott, a múlt héten 26 bioetanol és 4 biodízel üzem támogatásáról született döntés – hangsúlyozta az államtitkár.

A Mil-Power Kft. most épülő biogáz erőműve elsősorban a szomszédos Milkmen Kft. tehenészetében keletkező híg- és almos trágyát dolgozza majd fel, ahol jelenleg 1800 szarvasmarhát tartanak. Felhasználnak még cukorcirkot, silókukoricát, a későbbiekben vágóhídi és éttermi hulladékot is. A tervek szerint évente 7 gigawattóra villamosenergiát állítanak majd elő 40 ezer tonna nyersanyag felhasználásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik