Gazdaság

Sztrájkhullám és adóreform Görögországban

Sztrájkok egész sora kezdődött Görögországban szerdán, egy nappal a kormány adóreform-tervezetének parlamenti végszavazása előtt.

Az adósságválsággal sújtott euróövezeti tagországban nulla órától 48 órás sztrájkba kezdtek a taxisok, az ügyvédek pedig folytatták a hétfőn indult háromnapos munkabeszüntetést.

A mezőgazdasági őstermelők szerdán délelőtt indítottak tiltakozó akciót a kormány terve ellen, amely egyebek között az őstermelők, a taxisok és az ügyvédek adókedvezményeinek megszüntetését irányozza elő.

Az önkormányzati alkalmazottak – akiknek bérét befagyasztja a kormány – szerdán délelőtt 11 órai kezdettel négy órára felfüggesztették a munkát, az oktatásban és a közösségi közlekedésben dolgozók szakszervezetei pedig csütörtökön sztrájkolnak.

A reform célja az adóalap szélesítése – vagyis a korábban adó- és járulékmentességet élvező bevételek adóztatása – és a becslések szerint évi 15 milliárd euró – az államháztartás tavalyi hiányának durván a felével megegyező – bevételkiesést okozó adóelkerülés visszaszorítása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik