Gazdaság

Félmilliárd dollár kártérítést kap Kanada dohánygyáraktól

Egy amerikai és egy kanadai dohánygyártó 550 millió kanadai dollárt (106 milliárd forint) fizet Kanadának, egy keddi peren kívüli megegyezés alapján.

Az amerikai központú R.J. Reynolds Tobacco, és egy leányvállalata, valamint a kanadai JTI-Macdonald összesen 550 millió kanadai dollárt fizet a szövetségi és tartományi kormányoknak Kanadában. A peren kívüli megegyezés egy több mint egy évtizede zajló ügyre tesz pontot, amelyet a kanadai hatóságok az ország történelmének legnagyobb vállalati csalásaként emlegettek.

A kilencvenes évek elején a kanadai hatóságok jelentősen emelték a dohánytermékek adóját, hogy ezzel csökkentsék a dohányosok számát. Ezzel egy időben jelentősen megnőtt a cigicsempészet az Egyesült Államokon keresztül. A vád szerint ebben a kanadai dohánygyáraknak is volt szerepe.

A cégek állítólag amerikai leányvállalataikhoz vitték a cigarettákat, amelyeket aztán visszacsempésztek Kanadába, ahol bolti ár töredékéért kerültek a feketepiacra, adó megfizetése nélkül. Közben az adócsökkentésért lobbizó dohánygyárak a megnövekedett csempészetet hozták fel indoknak céljaik.

Az ügy miatt 2008-ban az Imperial Tobacco Canada és a Rothmans Benson & Hedges nevű dohánygyárak összesen 1,15 milliárd dolláros (220 milliárd forint) büntetést fizettek Kanadának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik