Gazdaság

Drágább lett az élet

A fogyasztói árak márciusban 0,7 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,9 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Februárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,3 százalék, a tizenkét havi 5,7 százalék volt. 2009. márciusban az egyhavi átlagos infláció 0,5 százalék volt, 2008. márciushoz viszonyítva az árak 2,9 százalékkal nőttek.

Mináry Borbála, a KSH munkatársa elmondta, hogy elsősorban az üzemanyag és az élelmiszer drágulása hajtotta az inflációt havi és éves szinten egyaránt. Az üzemanyag egy hónap alatt 3 százalékkal drágult, ez a havi inflációs adatot 0,2 százalékponttal emelte – tette hozzá. A többi főcsoport nem okozott meglepetést, az ilyenkor szokásosnak megfelelően alakult. Egyedül az idényáras élelmiszerek átlag feletti, havi drágulását emelte ki.

Az EU 27 tagországában az idén februárban a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 1,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2009 februárjában. Árcsökkenést mértek Lettországban (4,3 százalék) és Írországban (2,4 százalék). A legnagyobb áremelkedést Magyarországon (5,6 százalék) és Romániában (4,5 százalék) mérték.

A ruházati cikkek átlag felett drágultak

A KSH közlése szerint februárhoz viszonyítva az élelmiszerek árai 0,9 százalékkal növekedtek. Nőtt 8,2 százalékkal az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) ára, e nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal csökkentek. Csökkent 2,4 százalékkal a sertéshús, 2,2 százalékkal az étolaj ára.

A ruházkodási cikkek árai egy hónap alatt 2,9 százalékkal emelkedtek, az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. Az egyéb cikkek szintén az átlagosnál nagyobb mértékben, 1,1 százalékkal drágultak, ezen belül a járműüzemanyagok ára 3 százalékkal nőtt. Az átlagosnál alacsonyabb szinten, 0,4-0,4 százalékkal emelkedett a szeszes italok, dohányáruk, szolgáltatások, 0,3 százalékkal a háztartási energia ára.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni februárhoz viszonyítva. Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 2,3 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 11,6 százalékkal drágult a kávé, 10,4 százalékkal a tojás, 7,5 százalékkal a párizsi, kolbász, valamint 6,5 százalékkal emelkedett a házon kívüli étkezés ára.

Csökkent 8,4 százalékkal az étolaj, 8,0 százalékkal a cukor, 7,3 százalékkal a liszt, 6,0 százalékkal a tej és 5,1 százalékkal a sertéshús ára.

A távfűtés ára 18,6 százalékkal csökkent

Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 11,6 százalékkal nőttek az egyéb cikkek árai, ezen belül a járműüzemanyagok ára 25,5 százalékkal, a gyógyszer, gyógyáru 8,7 százalékkal drágult. Szintén átlag felett, 11,0 százalékkal nőttek a szeszes italok, dohányáruk árai.

A szolgáltatások átlaggal megegyező áremelkedésén belül a szemétszállítás 11,6, a csatornadíj 7,5, a vízdíj 6,8 százalékkal drágult. Átlag alatti, 3,7, illetve 3,5 százalékos volt az árnövekedés a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia esetében. Ez utóbbin belül az elektromos energia ára 12,3 százalékkal nőtt, a távfűtésé 18,6 százalékkal csökkent. A ruházkodási cikkekért átlagosan 1,4 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik