Gazdaság

Hatodik napja tart a vasutassztrájk Franciaországban

Hatodik napja nehezíti hétfőn sztrájk a vasúti közlekedést Franciaországban. A vasutasok a leépítések és az átszervezések ellen tiltakoznak a munkabeszüntetéssel.

A két legjelentősebb szakszervezet felhívására az idén harmadik alkalommal tartanak munkabeszüntetést a mozdonyvezetők és az ellenőrök tiltakozásul az árufuvarozás átszervezése, a szerintük várható többezres létszámleépítés és a romló munkakörülmények ellen.

Az állam vasúttársaság (SNCF), amely már a múlt hét végére a közlekedés helyreállítás ígérte, hétfőn azt jelezte, hogy az elmúlt napokhoz hasonlóan a szuperexpresszek (TGV) nyolcvan, az egyéb belföldi vonatok hatvan százaléka jár.

A nemzetközi expresszeket, így a Londonba közlekedő Eurostar és a Belgium, Hollandia, illetve Németország felé induló Thalys vonatait nem érinti a munkabeszüntetés, egyedül a Svájc felé közlekedő Lyria vonalán vannak fennakadások.

Az SNCF idén 1404 munkahely megszüntetését tervezi. Az áruszállításban összesen 2600 állást számolnak fel, de más szektorokban új munkahelyek jönnek létre. A szakszervezetek szerint viszont az átszervezéssel az év végére közel négyezer dolgozó fogja elveszteni az állását, s a jelenleg több, mint 230 ezer főt foglalkoztató SNCF átszervezésével a 156 ezer mozdonyvezető különleges státusza is megszűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik