Gazdaság

Föllendültek a nyugat-európai tőzsdék

Pénteken föllendültek a vezető nyugat-európai értéktőzsdék, miután alábbhagyott a Görögország és az euró elleni spekuláció.

Kétnapi zuhanás után fordult az irány pénteken, miután egy sor jó makroadat átmenetileg elterelte a befektetők figyelmét a görög adósságproblémáról, amelyben úgyis patthelyzet alakult ki egyfelől az EU csúcsszervei és a görög kormány, másfelől a piaci spekuláció között.

Az értéktőzsdék nyitásakor az euró 1,3369 dollár volt vételi oldalon a londoni bankközi devizapiacon, az értéktőzsdék zárása után 1,3472 dollárnál tartott, 0,0114 dollárral drágábban a csütörtöki későinél, 5,90 százalékkal alacsonyabban a múlt év végi értékénél.

Az euró már csütörtökön megszilárdult, miután az EKB a jövő évre is határidő nélkül meghosszabbította az elsőrendűnél gyengébb, “BBB-mínusz”-ig osztályzott euróövezeti államadósság – vagyis a görög államadósság – elfogadását a kereskedelmi bankoktól fedezet gyanánt. Pénteken a befektetők már a jó makroadatokra figyeltek, így az euró jobb helyzetben várhatja a következő piaci támadást, amely a jelek szerint már hétfőre maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik