Gazdaság

Csúcson a munkanélküliség Kelet-Közép-Európában

Csúcspontja felé tart a munkanélküliség a kelet-közép-európai országokban az idén - állítják a Bécsi Összehasonlító Gazdaságkutató Tanulmányok Intézetének (WIIW) közgazdászai.

A válság előtt a térségben az átlagos munkanélküliségi ráta 6,5 százalék volt, vagyis alacsonyabb, mint Nyugat-Európában.

A Wirtschaftblatt című osztrák gazdasági napilap pénteki számában idézett szakemberek szerint Magyarországon és Lengyelországban tíz százalék felett lesz a munkanélküliség, Szlovákiában 13, Lettországban húsz százalékos. Általánosságban ennél is magasabb lesz a munkanélküliségi ráta Délkelet-Európában. Macedóniában több mint 30 százalékos, Szerbiában több mint húsz százalékos mutató várható.

Különösen az alacsonyan képzetteket fenyegeti az állásvesztés, náluk már a válság előtti fellendülés kedvező hatásai sem érvényesültek. Leginkább az építőipart, illetve általában az ipart érinti a munkanélküliség, a férfiakat nagyobb arányban, mint a nőket.

Külön gondot jelent a 20-25 év közötti korosztály állásvesztése, egyharmadukat érinti a munkanélküliség. Gyakran híján vannak a munkatapasztalatnak s alacsonyan képzettek, így kevés az esélyük arra, hogy a következő 2-5 éven belül el tudjanak helyezkedni.

Az OECD adatai szerint a tanulmányaikkal a válság alatt végzőknek a felét az a veszély fenyegeti, hogy elvesztik a kapcsolatot a munkaerő-piaccal. Ha ismét beindul a gazdasági növekedés, a munkáltatók a frissen végzetteket részesítik majd előnyben azokkal szemben, akik hosszabb ideje munkanélküliek – írta a Wirtschaftblatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik