Gazdaság

Év vége felé várható a fellendülés a mobilpiacon

Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója szerint idén ősszel indulhat meg újra a mobilpiac.

A várakozásokkal szemben a tavalyi év végén, vagy az idei év elején nem kelt új életre a mobilpiac, mondta el Beck György szerdán Budapesten egy sajtótájékoztatón. Hozzátette, a növekedést meghatározza az is, hogy a munkanélküliekkel jelentősen megnőtt azoknak a száma, akik lemondanak a mobil használatáról.

A magyar mobilpiac tavaly a becslések szerint értékben 6-8 százalékkal csökkent 2008-hoz képest, az iparági előrejelzések szerint várhatóan 2009-hez hasonlóan alakul a helyzet az idén is, s csak valamikor 2010 végén stabilizálódik a piac, illetve indul meg ezt követően a növekedés.

Beck György elmondta, a társaság az idén is az iparági lehetőségeknek, a fizetőképes keresletnek megfelelően fejleszt, mivel az invesztíció mértéke limitált. A vezérigazgató, aki április 1-től a magyar leánycégnél az igazgatóság elnöki tisztét is betölti, kifejtette, azt várják, hogy a következő időszakban több nagy projekt is megvalósul, így például az autópályákon a használat-arányos díjfizetés, illetve a helyi közlekedésben a mobilfizetés lehetősége.

Beck György kiemelte, reméli, hogy az iparági szabályozás kiegyensúlyozottabbá válik, s nem szólnak bele drasztikusan a díjazásba, hiszen az idén például az uniós szabályozás miatt 30 százalékkal csökkennek a végződtetési díjak, ami negatívan hat az iparág eredményességére.

Hozzátette, miközben a válság idején minden leányvállalatnak létszám-racionalizálást kellett végrehajtania, addig a Vodafone Magyarországra, Miskolcra telepítette regionális ügyfélközpontját, illetve Budapestre pénzügyi központját. A pénzügyi központban most mintegy háromszázan dolgoznak, de az idén újabb országok becsatolásával, újabb mintegy kétszáz munkatársat vesznek fel. A miskolci központban mintegy százötvenen dolgoznak, ám év végre a tervek szerint a számuk megduplázódik vagy még ennél is nagyobbra nő.

Az újdonsült igazgatótanácsi elnük elárulta azt is, hogy korábbi szerződésének lejártával az idei év elején újabb három évre szóló szerződést írt alá a Vodafone-nal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik