Gazdaság

Ismét csökkenhet a jegybanki alapkamat

Rekord "mélységbe", 5,5 százalékra csökkenhet hétfőn a jegybanki alapkamat. Elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésről dönt.

A Reuters múlt csütörtökön publikált felmérése alapján a megkérdezett 27 elemző közül 24-en 25 bázispontos kamatcsökkentést valószínűsítenek, a többi három szakértő kamattartásra voksolt.

A megkérdezett elemzők szerint a jegybanki alapkamat jövő héttől várható 5,5 százalékos szintje ez év decemberig 5,25 százalékra esik, azaz folytatódik az óvatos monetáris enyhítés. A decemberben várható alapkamat azonban már nagyon közel lesz ahhoz a mértékhez, amit az elemzők a jegybanki kamatpálya lehetséges alsó pontjaként, 5,13 százalékra helyeznek.

Az MTI által megkérdezett londoni elemzők szerint most már kevésbé bizonyos, hogy az MNB a jövő hétre általánosan várt negyed százalékpontos kamatcsökkentés után leáll a pénzügypolitikai enyhítéssel.

A monetáris tanács legutóbbi, ez év február 22-i ülésén 6 százalékról 25 bázisponttal 5,75 százalékra, rekord alacsony szintre csökkentette a jegybanki alapkamatlábat, és nem zárta ki a további kamatcsökkentés lehetőségét sem. Az MNB által az ülésről közzétett rövidített jegyzőkönyv alapján a február 22-i kamatdöntés alkalmával hat monetáris tanács tag szavazott a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentésére, ketten 50 bázispontos lazítást javasoltak, míg egy tag az alapkamat szinten tartása mellett voksolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik