Gazdaság

Görögország több milliárd eurót akar

Többmilliárd eurós kötvényt visz a piacra a hét első felében a görög kormány. A kibocsátás kulcsfontosságú piaci próbája lesz az uniós mentőcsomagnak

A görög államadósság-kezelő központ vezetője elmondta a londoni gazdasági napilapnak, hogy a görög kormány “még márciusban” szeretne visszatérni a kötvénypiacra. Az illetékes szerint a kibocsátás várható értéke ötmilliárd euró körül lesz.

Az EU-csúcson az euróövezeti tagállamokkal kötendő kétoldalú hitelmegállapodásokra, illetve a Nemzetközi Valutaalap bevonására épülő mechanizmust dolgoztak ki a súlyos költségvetési és adóssággondokkal küszködő Görögország megsegítésére.

A Financial Times az új görög kötvénykibocsátásról azt írta: a kötvény futamideje várhatóan vagy három, vagy hét év lesz, és áprilisban jó eséllyel hasonló értékű újabb kibocsátás követi. Athénnak 10 milliárd eurót kell előteremtenie csak a következő egy hónapban lejáró adósságai refinanszírozására.

A londoni gazdasági napilap által idézett elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy időbe telik, mire a görög kötvényhozamok érdemben csökkenni kezdenek. A Financial Timesnak egy görög banki illetékes azt mondta: 8-12 hónapba is beletelhet, mire a görög kockázati felárak Portugália szintjére csökkennek.

Görögország az első – és eddig az egyetlen – olyan euróövezeti tagállam, amelyet több hitelminősítő is visszasorolt a közepes befektetői “BBB” adósosztályzati sávba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik