Gazdaság

Áprilistól átlagosan tíz százalékkal drágul a gáz

Júniusig meghosszabbítják a gáz- és távhőtámogatást.

Elfogadhatatlannak tartja a Fidesz, hogy a választások előtt két héttel a kormány gázáremelésre készül. Az ellenzéki párt helyettes szóvivője emlékeztetett rá, hogy már most is több millió ember költi a fizetése 70-80 százalékát közüzemi díjakra.

Az MTI szerint ma jelentik be, hogy a kisfogyasztóknál, azaz a háztartásokban 9,98, a 20-100 köbméter közötti fogyasztók – óvodák, társasházak – esetében 9,5, a 100-500 köbméter között fogyasztóknál 10,2 százalékos lesz az áremelés. A fővárosban átlagosan 8,7 százalékkal emelkedik a gáz ára. Egyedül a TIGÁZ emel 10 százaléknál magasabbat, 12,2 százalékot.

A gázár emelésével párhuzamosan a kormány bejelenti, hogy nem szűnik meg a hónap végén a gáz- és távhőtámogatási rendszer, azt június végéig meghosszabbítják.

Az egyetemes szolgáltatók a Magyar Energia Hivatalnak átlagosan 17 százalékos emelést javasoltak. Az MSZP vezetői többször konzultáltak a kormányfővel, szerintük most nem lett volna szükség áremelésre. A MEH elnöke korábban köbméterenként 16-17 forint áremelést tartott volna indokoltnak, ami miatt a szocialista Podolák György Matos Zoltán menesztését kérte a miniszterelnöktől.

A szolgáltatók negyedévente egyszer nyújthatnak be változatási kérelmet a hivatalhoz. A földgáz köbméterenkénti lakossági átlagára jelenleg 100 forint fölött van, és szolgáltatónként eltérő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik