Gazdaság

Sztrájkolnak a pilóták az Alitaliánál

Járattörlésekkel és késésekkel kell számolni az olasz Alitalia légitársaság forgalmában hétfőn, a pilóták, a légi kísérők és a poggyászkezelők négyórás sztrájkja miatt.

Az Alitalia hétfői közleménye szerint a sztrájk előre meg nem határozott számú járatot érint, de az ezekre szóló jegyeket későbbi járatokra átirányítják.

A munkabeszüntetés déltől délután négy óráig tart és egy kisebb légitársaság, a Meridiana Fly pilótái is részt vesznek benne. A Meridiana Fly ugyanakkor azt közölte, hogy menetrendszerű járatait nem érinti a pilótasztrájk.

A pilóták és légi kísérők az Alitalia átalakítási tervei miatt sztrájkolnak, a poggyászkezelők pedig azért, mert nem sikerül új munkaszerződést kötniük.

Veszteséget termelt a privatizált Alitalia első teljes üzleti évében, tavaly: az olasz légitársaság 326 millió euró ráfizetéssel zárta a tavalyi évet, 2,9 milliárd euró forgalom mellett. A társaság jövőre már a nyereségzónába szeretne kerülni, de az idei évet még kritikusnak minősítette a vezetőség. A cég nettó adóssága tavaly december végén 799 millió euró volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik