Gazdaság

Kényelmetlenül érzik magukat Kínában az amerikai cégek

Egyre több amerikai vállalat érzi kényelmetlenül magát Kínában, mintha nem szívesen látott szereplők lennének az ázsiai országban.

A The Wall Street Journal szerint az amerikai cégek úgy érzik, lépések történnek azért, hogy kiszorítsák őket az állami megrendelések hatalmas piacáról. Az amerikai vállalatokon kívül más nemzetközi cégek körében is mind borúlátóbb a hangulat.

A helyi amerikai kereskedelmi kamara (AmCham) megállapította: egyelőre még nem olyan riasztó a helyzet, hogy az amerikai cégek a kínai piacról való távozást fontolgatnák. Egyre több vállalatnál gondolkodnak azonban stratégiájuk felülvizsgálatán.

Az AmCham 203 tagja körében végzett felmérést tervezett kínai közbeszerzési szabályokról, és az általános üzleti hangulat értékelését kérte tőlük. Az amerikai cégek 38 százaléka érzi úgy, hogy nem szívesen fogadják őket Kínában. Ez a mutató tavaly 26, 2008-ban pedig 23 százalék volt.

Tavaly októberben három kínai minisztérium is közölte technológiai cégekkel: hatóságilag akkreditáltatni kell termékeiket, hogy azok szerepelhessenek a hazai fejlesztést tartalmazó termékek közbeszerzési katalógusában.

Az érintett amerikai vállalatok 57 százaléka úgy nyilatkozott, hogy az új rendelkezés kedvezőtlen hatással lehet jövőbeni kínai működésükre, 37 százalék pedig máris érzi a negatív hatást. Kína tagadja, hogy a rendelkezés hátrányosan megkülönböztetné a külföldi cégeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik