Gazdaság

Válság: Európa már túljutott a mélyponton

Európa már túljutott a gazdasági válság legmélyebb szakaszán, de a kilábalási folyamat még nem képes önmagát fenntartani - mondta az EU gazdasági és pénzügyi biztosa.

Olli Rehn az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EESC) által szervezett konferencián Brüsszelben emlékeztetett rá, hogy a foglalkoztatási adatok még nem javultak. Ugyanez igaz szerinte a közpénzügyek konszolidációjára, ami a fenntartható növekedés előfeltétele.

“Nincs itt az ideje a szokásos üzletmenetnek. Annak van itt az ideje, hogy lépést váltsunk a növekedést és munkahelyteremtést előmozdító politikánkban” – mondta.

Olli Rehn kitért arra, hogy a 2020-ig szóló uniós stratégia korlátozott számú célkitűzést fogalmaz meg: a foglalkoztatottsági ráta növelését, az innováció és kutatás erőteljesebb finanszírozását, oktatási és képzési programokat, klímavédelmi és energetikai célszámokat, valamint a nyomor enyhítését.

E célok elérésére úgy kell törekedni, hogy miközben ösztönzik a növekedést, tiszteletben tartják a közpénzügyek konszolidációjának szempontját is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik