Gazdaság

Felvásárolná brit versenytársát a német vasút

A magyarországi érdekeltséggel is rendelkező Arriva brit közlekedési cég felvásárlását tervezi a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársaság.

A DB csütörtöki bejelentése szerint tárgyalásokat folytatnak a céggel és vizsgálják az ajánlattétel lehetőségét. Sajtójelentések szerint a német vállalat kétmilliárd euró készpénzt kínálhat a 12 európai országban 44 ezer embert foglalkoztató brit társaságért, amely 2008-ban többségi részesedést vásárolt a legnagyobb magánkézben lévő magyar busztársaságban, az Interbus Investben.

Az Arriva vasútvonalakat és buszhálózatokat üzemeltet. A külföldön terjeszkedő DB számára főként azért ígéretes felvásárlási célpont, mert vezető szerepe van a liberalizált brit vasúti piacon, amely a németországinál magasabb viteldíjak miatt igen vonzó.

A DB azt is vizsgálja, hogy beszáll az Angliát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagútban közlekedő Eurostar vonatok üzemeltetésébe, és az is meglehet, hogy végül saját járatot indít a Csalagúton keresztül London és a kontinens között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik