Gazdaság

Több száz embert tenne lapátra az osztrák posta

Évi mintegy ezer állást szüntet meg az osztrák posta - jelentette szerdán a helyi sajtó.

Az elmúlt évben több mint ezer állás szűnt meg, a következő években is 8-900 vagy még több fővel csökken a foglalkoztatottak létszáma – jelentette be Georg Pölzl vezérigazgató.

A félig állami vállalat a csökkenő levélforgalom, a gazdasági válság miatt a csomagküldésben tapasztalható nyomott árak, valamint a 2011-ben megvalósuló teljes piaci liberalizáció miatt kényszerül takarékoskodásra.

A posta már február közepén bemutatott stratégiai tervében jelezte, hogy a csomag üzletág erősítése mellett további leépítés várható. Számokat akkor nem jelöltek meg, csak annyit közöltek, hogy elsősorban korkedvezményes nyugdíjazással, végkielégítés melletti felmondásokkal, a megüresedő állások be nem öltésével, és a rendőrséghez mint másik közalkalmazotti munkáltatóhoz való áthelyezésekkel viszik véghez. Jelenleg 26 ezer főállású munkatársa van a cégnek, ebből 21 600 Ausztriában.

Folytatódik a saját fenntartású kisebb postahivatalok bezárása, ezzel egyidejűleg az úgynevezett posta-partnerek működtette fiókok számának növelése. A vállalat egy korábbi közlése szerint márciusra akarja teljesíteni azt a törvényi előírást, amely legkevesebb 1650-ben szabja meg a postai szolgáltatást nyújtó helyek számát. Pölzl vezérigazgató januárban azt mondta: távolabbi céljuk, hogy a 2300 település mindegyikén legyen legkevesebb egy posta vagy posta-partner.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik