Gazdaság

Már 263 forint alatt az euró

Az eurót szerdán délelőtt háromnegyed tízkor 262,94 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délután négy órai 263,87 forint után.

Péntek délután a jegyzés 265,87 forint volt. Az euró tavaly augusztus óta a 265-275 forintos tartományban ingadozott. A forint hétfőn, a magyar bankok devizapiaci távolléte alatt áttörte a 265 forintos euró árfolyam küszöböt.

A forint erősödését számos kedvező külső piaci tényező támogatja: Görögország a szigorú költségvetési politika felvállalásával és az EU szolidaritási nyilatkozataival gyakorlatilag elhárította a dominó-hatás veszélyét az eurózóna “perifériáját” alkotó országok körében.

Görögország és néhány más euróövezeti tagország deficit-túllépése megrendítette az euróövezet pénzügyi stabilitásába vetett nemzetközi befektetői bizalmat, ami komoly terhet rótt az euró árfolyamára a főbb devizákkal szemben és áttételesen az euró-aspiráns országok deviza befektetési eszközeivel szemben is tartózkodóbbá tette a befektetőket.

Az érem másik oldala, hogy a bizalmi válság kibontakozása idején érett meg az a felismerés is, hogy néhány térségbeli ország – közöttük Magyarország – gazdasági növekedési kilátásai jobbak egyes euróövezeti országénál.

Az egyik londoni pénzintézet, a Bank of America-Merrill Lynch a térségbeli országok gazdasági kilátásairól összeállított és kedden kiadott elemzésében “jelentősen eltúlzottnak” minősítette a magyar költségvetés “elcsúszásával” kapcsolatban a közelgő választásokkal összefüggésben kialakult piaci aggodalmakat, és megállapította, hogy a gazdasági kilátások akár 1,25 százalékpontnyi mozgásteret is adhatnak a jegybanknak további kamatcsökkentésekhez.

A térségbeli devizák árfolyamát erősítő tényezők sorát gyarapítja a Fed keddi kamattartó döntését követő közlemény is, amelyben a Fed elkötelezte magát az alapkamat “még hosszabb ideig” a most megerősített szinten tartása mellett a gazdaság élénkítése céljából. Az alacsony dollárkamat növeli a viszonylag magasan kamatozó deviza befektetési eszközök iránt dollárban jelentkező keresletet.

Szerdán délelőtt a dollárt 190,92 forinton jegyezték 1,3779 dolláros euró árfolyam mellett a kedd délutáni 191,80 forint és 1,3763-es euró/dollár után. A svájci frank jegyzése 181,15 forint 181,78 forint után, 100 japán jent 210,69 forinton jegyeztek 211,91 forint után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik