Gazdaság

Akár 4 forinttal csökkenhet a gáz ára

Akár 4 forinttal is csökkentheti a gázár április elsejei emelésének szükséges mértékét a gázár képletének március 15-i változtatása a piaci szakértő szerint.

Az energiahivatal korábbi prezentációjában köbméterenként 16-17 forint áremelést tartott indokoltnak áprilistól a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó, úgynevezett egyetemes szolgáltatók által értékesített földgáz árában.

Az MTI által megkérdezett, neve elhallgatását kérő piaci szakértő sem elegánsnak sem szerencsésnek nem tartotta, hogy éppen az árváltoztatás idején – és ünnepnapon – módosítottak a gázár számításának képletén. Ez ugyanis bizonytalanná teheti a bevételek tervezését. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a képlet módosítása nem biztos, hogy valamennyi egyetemes szolgáltatóra vonatkozik.

A módosítás egyik eleme az ellátás biztonságát is veszélyeztetheti – hívta fel a figyelmet. Példaként említette: ha egy szolgáltató olcsón – és korán – vett gázt, azt betározta, annak költségét megfizette, majd később drágábban értékesítené, az új képlet mérsékli a tranzakción elérhető hasznot. A képletváltozás után nem éri meg előre vásárolni, kockáztatni.

Perger András, az Energia Klub szakértője a váratlan módosítás kapcsán úgy nyilatkozott az fn.hu-nak: a múlt tapasztalatai azt mutatják, hogy ha az állam csökkenti a gáz árát, akkor a fogyasztóknak azt előbb-utóbb meg kell fizetniük a gázszolgáltatóknak.

A Magyar Energia Hivatalnál (MEH) az MTI-nek azt mondták: március 16-ig valamennyi egyetemes gázszolgáltató benyújtotta végleges árváltoztatási kérelmét. Ezt követően a hivatal megvizsgálja a kérelmekben foglaltakat, majd dönt az indokolt árváltoztatásokról, amit várhatóan a jövő hét elején határozatban tesz közzé.

A szolgáltatók ennek alapján változtathatnak áraikon április elsején. Az új árakat a szolgáltatók nyilvánosságra hozzák, a tarifák a következő negyedévre lesznek érvényesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik