Gazdaság

Megállíthatatlan India gazdasági növekedése

India bruttó hazai terméke (GDP) 8,5 százalékkal nőhet a következő, áprilissal kezdődő költségvetési évben.

Egy mumbai gazdasági konferencián az indiai kormány tervbizottságának alelnöke, Montek Szing Ahluvalia azt is valószínűsítette, hogy a gazdasági növekedés 9 százalékra gyorsulhat a 2011/12-es költségvetési évben, elérve a világválság előtti, 2007/08 költségvetési év ütemét.

Nemzetközi elemzők a világgazdaság fellendülését Ázsiától várják, főleg Kínától és a nagyságra harmadik ázsiai gazdaságtól, Indiától.

India bruttó hazai terméke (GDP) 6 százalékkal haladta meg a tavalyi utolsó negyedévben az egy évvel korábbit, ismét főleg a feldolgozóipar támogatásával, az indiai statisztikai hivatal február végi becslése szerint.

A növekedés elmaradt az előző negyedévi, 7,9 százalékos éves ütemtől, és kisebb volt az elemzők által várt 6,9 százaléknál is.

Az indiai pénzügyminiszter ennek ellenére az áprilissal kezdődő pénzügyi évre szóló költségvetési javaslat benyújtásakor nemrég azt mondta: ideje felülvizsgálni a gazdaságösztönző intézkedéseket, és gondolni a költségvetés konszolidálására.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a 2009-es naptári évre 5,4 százalékos növekedést vár Indiában, 2010-re pedig 6,4 százalékot. Az indiai központi bankban 7,5 százalékos GDP-növekedést jósolnak a mostani, márciussal záruló költségvetési évre.

Jelenleg közel 200 millió dollárnyi indiai működőtőke van jelen Magyarországon, főleg exportsegítő kereskedelmi, szolgáltató és idegenforgalmi vállalkozásokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik