Gazdaság

Bepanaszolta a Ryanairt az Air France

Az Air France panaszt tett az Európai Bizottságnál a Ryanair légitársaságnak nyújtott támogatások miatt.

Az Air France 2009 novemberében nyújtotta be panaszát Brüsszelben az egyik legjelentősebb európai fapados légitársaság ellen azon támogatások miatt, amelyeket számításaik szerint legalább 25 francia regionális repülőtér a reptérhasználati díjra adott engedmények, a kedvezményes kiszolgálási tarifák és marketing formájában nyújtott a Ryanairnek.

A Le Figaro című francia napilap csütörtöki számában azt írta, hogy az Air France hamarosan panaszt emel az ír fapados légitársaság ellen. A Ryanair szóvivője a lapban cáfolta, hogy állami támogatásokat kapott volna a légitársaság és azt állította, hogy csökkentett repülőtéri illetékek formájában éppen az Air France élvez támogatásokat belföldi járatain.

A Le Figaro szerint a Ryanair 2008-ban 660 millió eurós összegben kapott támogatást Európában, amelyből 35 milliót a francia repülőterek juttattak a légitársaságnak visszafizetések, asszisztencia és reptéri illetékre adott kedvezmények formájában. Ez repülőtértől függően utasonként 9-től 32 euróig terjedő támogatást jelent Franciaországban.

A fapados légitársaság nem először került támadások kereszttűzébe: az Európai Bizottság már többször vizsgálta a Ryanairt olyan támogatások miatt, amelyeket azért kapott, mert egy korábban kevésbé fejlett régióban választott repülőteret járataihoz. Az Európai Közösségek Elsőfokú Bírósága azonban 2008-ban megsemmisítette azt a bizottsági határozatot, amely azon támogatások visszafizetésére kötelezte a Ryanairt, amelyeket azért kapott Belgiumtól, mert Charleroi-ban hozta létre kontinentális bázisát.

Az Európai Bizottság januárban zárta le azt a vizsgálatot, melyet a pozsonyi repülőtér használatáért állítólag illegálisan kapott szubvenciók ügyében indított a Ryaniarnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik