gvh
Gazdaság

Gyógyászati cégre sújtott le a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 10 millió forintra büntette a Meditens Hungary Kft.-t a fogyasztók megtévesztése, illetve tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

A GVH közleménye szerint a Meditens Kft. 2005. és 2008. augusztus 31. között megtévesztette a fogyasztókat, 2008. szeptember 1. és 2008. december 31. között pedig a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot tanúsított, mivel az általa kínált fényterápiás eszköznek gyógyhatást tulajdonított, ám állítását nem tudta igazolni.

A Meditens Hungary Kft. 2001. tavasza óta forgalmazza a Med-Colour Hegyikristály szín- és fényterápiás készüléket. A cég az eszközről internetes honlapján, a Hálózat televízión keresztül, szórólapon, DVD-n valamint a készülék felhasználói kézikönyvében tett közzé valótlan állításokat – tájékoztatott a hivatal.

A cég közlései szerint a készülék egyebek között alkalmas betegségek gyógyítására, testi és lelki sérülések kezelésére, valamint az értelmi képességek kedvező befolyásolására

A GVH úgy ítélte meg: a Meditens Kft. nem igazolta a tájékoztatásainak állításait és az illetékes szakhatóság igazoló engedélyét sem csatolta. A GVH vizsgálata feltárta, hogy a készüléket szakhatóság a gyógyhatás, vagy bármilyen hatás megléte szempontjából nem vizsgálta.

A versenyhivatal szerint ugyancsak a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, hogy a Meditens Kft. az orvostechnikai eszközök tanúsítását végző Orvos- és Kórháztechnikai Igazgatóság (ORKI) szakvéleményére hivatkozik a használati utasításban. Ám az ORKI szakvéleménye azt nem tartalmazza, hogy a készülék orvostechnikai eszköz, vagy gyógyhatású készítmény lenne.

A versenyhatóság a vállalkozást 10 millió forintra bírságolta és a jogsértő magatartás folytatásától eltiltotta. Ezenkívül kötelezte arra is, hogy a határozat kézhezvételét követően 30 napon belül internetes honlapján fél éven át tegye közzé a GVH határozatát – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik