Gazdaság

Csányi Sándoré lett a Herz Szalámigyár

Jóváhagyta Bonafarm Zrt.-nek a közvetlen irányítás megszerzését a Herz Szalámigyár Zrt.-ben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A GVH a versenytörvény alapján engedélyezte a fúziót a takarmány előállítással és állattenyésztéssel foglalkozó Bonafarm Zrt. és a Herz Szalámigyár Zrt. között. A versenyhatóság megállapítása szerint az összefonódás nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt az érintett piacon.

A Bonafarm Zrt. 2009. december 1-én vásárolta meg a felszámolás alatt álló Herz Zrt. vagyoni értékű jogait, ingóságait, készleteit és ingatlanait magában foglaló vállalkozásrészének 100 százalékát.

A versenytörvény értelmében a vállalkozások összefonódásához a GVH engedélye szükséges, ha valamennyi érintett vállalkozás-csoport előző üzleti évben elért nettó árbevétele együttesen a tizenötmilliárd forintot meghaladja. Az engedélyezési eljárás akkor is szükséges, az érintett vállalkozás csoportok között legalább két olyan vállalkozás van, melynek az előző évi nettó árbevétele meghaladja az ötszázmillió forintot.

Az összefonódásban részt vevő felek tevékenységei között – a Bonafarmhoz tartozó Pick Zrt. révén – csak a húsipari szárazáruk gyártása tekintetében van átfedés – állapította meg a GVH.

A két vállalkozás közötti verseny a szalámi szegmensen valamivel erősebbnek mutatkozott ugyan, mint a tágabb szárazáru szegmensen, azonban a két szegmens közötti verseny piaci adatok elemzése alapján fennáll.

A GVH arra a következtetésre jutott, hogy a Herz termelésének leállása óta a Pick pozíciója megerősödött ugyan, azonban a kiskereskedelmi láncok saját nevükön kínált szalámi- és kolbászféléi és a többi piaci szereplő megfelelően erős versenyt támasztanak a vállalkozással szemben.

A Pick szegedi gyára hatékonyabban termel, mint korábban a Herz budapesti termelőegysége, és ez önmagában képes mérsékelni a Herz termékek árait – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik