Gazdaság

A reformok összefüggnek

Társadalmi szolidaritás nélkül nem lesz felemelkedés.

Bokros Lajos szerint tarthatatlan, hogy ma csak a társadalom egyharmada fizet valamilyen formában tb-járulékot, amiből tízmillió ember kell ellátni. Az MDF miniszterelnök-jelöltje az mfor.hu-nak azt mondta, bukásra van ítélve egy olyan társadalom, ahol nemzeti sport az adócsalás és nem lesz felemelkedés sem társadalmi szolidaritás nélkül.

Az egykori pénzügyminiszter nem hisz az állam által megteremtett munkahelyekben, szerinte a vállalkozókat kell segíteni, hogy ők hozzanak létre új munkahelyeket. Mivel a népesség fogy és öregszik, az embereket érdekeltté kell tenni abban, hogy hosszabb ideig dolgozzanak.

Ennek függvényében lehetőség van adóreformra is, mert ha többen dolgoznak, többen fizetnek adót és járulékot, akkor ugyanannyi bevételhez kisebb adókulcsok is elegendők, ami egy újabb körben adhat lökést a gazdaságnak. A reformok összefüggnek: munkahelyteremtésről sem lehet beszélni úgy, hogy ne beszéljünk adóreformról, nyugdíjreformról, egészségügyi reformról és főleg oktatási reformról – mondta Bokros.

Az utóbbi időszak korrupciós botrányairól a miniszterelnök-jelölt azt mondta, hogy azok azt is igazolták, hogy a ’90-es években nem volt teljesen hibás döntés a gazdaság ilyen mértékű privatizálása. Szerinte az akkor magánkézbe került vállalatok jóval hatékonyabban működnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik