Gazdaság

A nők még mindig kevesebbet keresnek a férfiaknál

A gyereket nevelő nők közel harmadával kevesebbet keresnek a férfiaknál és még mindig túl sok akadállyal kell szembesülniük pályafutásuk során.

A mindennapi teherviselésben mutatkozó tartós egyenlőtlenség gátolhatja a nők karrierjét – hangsúlyozta a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC). A gyereket nevelő nők a férfiak keresetének átlag 68 százalékát kapják. A jelentés “minden téren cselekvésre szólít fel” – fogalmazott közleményében Diana Holland, az ITUC nőbizottságának elnöke.

A jelentésből kiderül: a gyereket nevelő nők a férfiaknál és a gyermektelen nőknél gyakrabban dolgoznak részmunkaidőben, ami arra utal, hogy nehéz összeegyeztetni a karriert és a családot.

A munkaadók sokszor szegnek törvényt azzal, hogy kevesebbet fizetnek a nőknek mint a férfiaknak, vagy éppen azzal, hogy nem hagynak nekik elég hosszú szülési szabadságot – részletezi a jelentés, amely arra is rávilágít: a gyereket nevelő nőktől az előléptetést is megtagadhatják, sőt törvénytelenül terhességi teszt elvégzését kérik tőlük, mielőtt felveszik őket.

A legtöbb igazságtalanság a vidéki környezetben vagy a mezőgazdaságban dolgozó nőket érinti – figyelmeztetett a 155 ország 176 millió munkavállalóját képviselő ITUC jelentése, amely több mint 40 ország adatait összegezte.

Mindeközben az ENSZ becsléseiből kiderül: ha a nők a férfiakéval egyenlő keresethez jutnának, az Egyesült Államok bruttó hazai összterméke 9, az eurozónáé 13, japáné pedig 16 százalékkal lenne magasabb. A nők keresete azonban annak ellenére is elmarad a férfiakétól, hogy ők teljesítik a munka 66 százalékát és ők termelik az élelmiszerek 50 százalékát. A tulajdonjavaknak viszont csak egy százalékát birtokolják – hívta fel a figyelmet az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF.

Becslések szerint a gazdasági válság világszerte további 22 millió nőt foszt meg munkahelyétől, ezzel a nők körében 7,4 százalékra nő a munkanélküliség, szemben a férfiak körében mért 7 százaléknál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik