Gazdaság

2013-tól jön használatarányos útdíj?

2013 januárjától bevezetné a használatarányos útdíjat a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM).

A bevezetés feltétele, hogy a kapcsolódó országgyűlési és kormánydöntések 2010 novemberéig megszülessenek. Az elektronikus útdíjfizetés alkalmazásának szakmai előkészítése folyamatosan, gyors ütemben zajlik – hívta fel a figyelmet Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter, aki a Greenpeace Magyarország Egyesület és a Levegő Munkacsoport közös petíciójára reagált.

A minisztérium a 2013 utáni időszakra fokozatos, több lépcsős alkalmazást tervez az érintett járművek és útszakaszok körében egyaránt. Hónig Péter ígéretet tett arra, hogy a feladatok nyári átadás-átvételekor hivatali utódjának figyelmét felhívja az előkészületek folytatásának kiemelt fontosságára.

Lukács András a Levegő Munkacsoport elnöke elmondta, hogy a petícióban a használatarányos útdíj 2011. január elsejei bevezetését szorgalmazták, mivel számításaik szerint évi 1200 milliárd forintnyi környezeti kárt okoznak a magyar utakon közlekedő tehergépkocsik.

A civilszervezetek azt is követelik, hogy Magyarország összes útszakaszára terjesszék ki az útdíjat, azt azonban még nem tudni, hogy a minisztérium ezt elfogadhatónak tartja. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium a közeli napokban részletes reakciót küld a kezdeményező szervezeteknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik