Gazdaság

Malév: évi 6 milliárdos megtakarítás

Létszámcsökkentés és a költségfaragás szerepel a terveben.

A 2008 óta történt 200 alkalmazott elbocsátása után még további 300-400 fővel kell kevesebbet foglalkoztatni – tette hozzá. A cél az, hogy a leányvállalatokat nem számítva a Malév létszáma a jelenlegi 1.300-ról ezerre csökkenjen.

Azzal számolnak, hogy 2012-re üzemi szinten nyereséges lesz a légitársaság, a bevételek fedezik az üzemelési kiadásokat.

A szerződések újratárgyalásánál a korábbinál kedvezőbb feltételeket akar elérni a Malév. Ezt lehetővé teszi, hogy rendeződött a Malév tulajdonosi háttere, és erősödött pénzügyi pozíciója.

A vezérigazgató közlése szerint a magyar-orosz megállapodás nyomán kapott 20,7 milliárd forint készpénzből a Malév kifizeti minden adótartozását, és marad közel négymilliárd forint készpénz is. Ebből fizetik ki a beszállítóknak járó tartozás egy részét, és finanszírozzák a napi üzemelést. Martin Gauss megjegyezte: ugyanakkor persze bevétele is van a Malévnak a napi üzemeléshez. A szükséges pénzügyi források nagyságáról a vezérigazgató a még folyó tárgyalások miatt nem kívánt információt adni, csak annyit mondott, hogy a közel négymilliárd forint készpénzen felül még friss tőkére lesz szükséges a Malévnak.

A jegyeladási módszert a fapados légitársaságokéhoz közelítik: az árérzékeny utasoknak olcsóbb kategóriájú jegyeket kínálnak, de az üzleti utazóknak olyan árat, amely ár-érték arányban jobb a versenytársakénál. Az optimális ár meghatározására a Malév beruház egy úgynevezett ármenedzsment szoftverbe is – mondta a vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik