kkv
Gazdaság

Gazdára talált a kkv-knak szánt uniós pénz harmada

Már közel egyharmada gazdára talált annak a 847 milliárd forintos uniós forrásnak, amit az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) gazdaságfejlesztési pályázatai keretében a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztésére, felzárkóztatására és versenyképesebbé tételére lehet felhasználni.

Az ÚMFT Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP) 2007-2013. között rendelkezésre álló 847 milliárd forint négyféle célra pályázható meg. Ebből a legnagyobb összeg – 342 milliárd forint – a kis- és középvállalkozások átfogó fejlesztésének finanszírozására fordítható. Ebből a forrásból az érintett cégek eszközparkja is megújítható és bővíthetők, lecserélhetőek az elavult technológiák.

Az uniós támogatás segíti a jellemzően forráshiányos kkv-k tőkéhez juttatását is fejlesztési- és forgóeszközhitelek, hitelgarancia és kockázati tőke formájában, erre a célra 189 milliárd forint osztható szét 2007-2013. között.

A vállalkozások üzleti környezetének korszerűsítésére, főként az infokommunikációs fejlesztések és a logisztikai háttér erősítésére 59 milliárd forint forrás áll rendelkezésre.

A múlt év végéig mintegy 371 milliárd forint vált pályázati úton elérhetővé a magyarországi vállalkozások számára a GOP keretében a vidéki régiókban megvalósuló fejlesztések támogatására. Az első három évben a MAG Zrt. által készített anyag szerint közel 15 ezer pályázatot adtak be a vállalkozások, ezek 92 százaléka vállalkozásfejlesztési támogatásra, 7 százaléka kutatás-fejlesztési pénzekre, 1 százaléka pedig az üzleti környezet fejlesztését célzó kiírásokra érkezett. A nyertesek száma eléri a tízezret.

A vállalkozásfejlesztési pályázatok nyerteseinek közel 80 százaléka mikro-, kis- és középvállalkozás, ezen belül a kisvállalatok 41, a közepesek 32, a mikrovállalkozások pályázatai 27 százalékkal részesedtek.

A legtöbb nyertes projektet az Észak-Magyarországi régió adta. Az egy vállalkozásra jutó támogatás mértéke Nógrád megyében volt a legmagasabb, míg Vas, Zala valamint Tolna megye vállalkozói nyerték el a legkevesebbet. A támogatások 60 százaléka Magyarország 105 leghátrányosabb helyzetű kistérségébe jutott, ahol nagy a munkanélküliség és az átlagosnál fejletlenebb az infrastruktúra.

A visszatérítendő uniós támogatások terén is egyre aktívabbak a vállalkozások, 2007 végétől 2009 decemberéig 1824 alkalommal, összesen 11 milliárd forint értékben kötöttek Új Magyarország Mikrohitel szerződéseket, amely a legnépszerűbb a hitelfelvevők körében. További 9 milliárd forintot egyéb uniós támogatású hitel- és garancia-konstrukciók keretében helyeztek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik