Gazdaság

Már ismert a Malévról szóló megállapodás

Közzétették a Malév tőkehelyzetének rendezéséről szóló magyar-orosz megállapodás részleteit. Azt kormány még múlt pénteken hagyta jóvá, de a határozat csak ma jelent meg.

A határozat szerint “a Malév hosszú távú működésének a fenntartásához fűződő kiemelt nemzetgazdasági érdekre tekintettel…” a magyar állam többségi tulajdont szerez a Malévban. Az erről szóló megállapodást a jelenlegi tulajdonosok, az AirBridge Zrt., a hitelező orosz állami Vnyesekonombank és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. írta alá.

A határozat szerint a magyar nemzeti légitársaság jegyzett tőkéjét négymillió forintra csökkentik, és új kibocsátású részvényekkel 26,82 milliárd forinttal megemelik.

Az új részvényekből a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 25,36 milliárd forintot jegyez, a fennmaradó hányadra pedig az orosz fél vállalt kötelezettséget. Erről a tőkerendezésről a Malév pénteken megtartott rendkívüli közgyűlésén már döntöttek is.

Az ügyletről az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában a vagyonkezelő vezérigazgatója azt mondta, hogy a kormány rövidesen benyújtja Brüsszelnek a légitársaság megmentésére kidolgozott tervét. Kamarás Miklós szerint a Malév visszavételével nem avatkoztak annyira a versenybe, hogy azt az EU kifogásolja. A Nemzeti Vagyonkezelő abban bízik hogy 2012-ben már nem lesz veszteséges a cég.

A WizzAir fapados légitársaság hétfőn bejelentette, hogy versenytorzításra hivatkozva megtámadja a visszavásárlást az Európai Bizottságnál. A Fidesz közölte: ha kormányra kerül, vizsgálatot indít a Malév visszavétele ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik