Gazdaság

A vártnál jobb lett az OTP eredménye

Az OTP Bankcsoport a közel két és félszeresére duzzadó kockázati költségek ellenére éves szinten 151,5 milliárd forint konszolidált korrigált adózott eredményt ért el, ami ugyan 31 százalékkal elmarad a 2008. évitől, azonban így is mintegy hatmilliárd forinttal meghaladja az előzetes elemzői konszenzust és a menedzsment előrejelzését - áll a bank gyorsjelentésében.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült konszolidált gyorsjelentés szerint a bankcsoport negyedik negyedéves korrigált adózott profitja 20,5 milliárd forint volt, kevesebb, mint fele az előző negyedévinek, elsősorban a rekordszintű kockázati költségek miatt.

A likviditási tartalék szintje 2009 decemberében rekordnagyságot – több mint hatmilliárd eurót – ért el úgy, hogy novemberben a bank visszafizette az 1,4 milliárd eurós állami hitel felét.

A konszolidált hitelállomány az előző évhez képest két százalékkal esett vissza, az elmúlt negyedévben gyakorlatilag változatlan maradt. A konszolidált betétállomány éves szinten nyolc, negyedéves szinten pedig két százalékkal növekedett. Mindennek köszönhetően a konszolidált hitel/betét mutató (121 százalék) éves és negyedéves összehasonlításban is javult (13, illetve 3 százalékponttal csökkent).

A nettó kamatbevétel tavaly éves szinten 15 százalékkal emelkedett, ettől némileg elmaradt a negyedik negyedéves javulás (+12 százalék). A nettó kamatmarzs negyedéves alapon 58 bázisponttal, 6,27 százalékra, éves szinten 39 bázisponttal, 6,17 százalékra nőtt. A nettó díj- és jutalékbevételek éves szinten 5 százalékkal csökkentek.

A működési költségek az elmúlt negyedévben 15 százalékkal emelkedtek részben szezonális hatások, részben új társaságok konszolidálása következtében, éves volumenük azonban abszolút értékben 14,5 milliárd forinttal mérséklődött. A kiadás/bevétel mutató éves szinten 5,3 százalékponttal, 44,3 százalékra javult, jóval elmaradva az előirányzattól.

A hitel- és egyéb kockázati költségek nagysága éves szinten 124 százalékkal emelkedett, 266 milliárd forintot tett ki. Az utolsó negyedévben képzett céltartalék nagysága meghaladta a 83 milliárd forintot.

Az egy részvényre jutó negyedéves eredmény (hígított EPS) 76 forint, míg a tizenkét havi érték 570 forint volt.

A bankcsoport adózott eredményén felül a saját tőkével szemben közvetlenül értékelt tételek eredményét is tartalmazó éves úgynevezett nettó átfogó eredmény (Net Comprehensive Income) 151,8 milliárd forint, 27 százalékkal kisebb, mint 2008-ban volt.

A magyarországi alaptevékenység, az OTP Core (OTP Bank, OTP Jelzálogbank, OTP Lakástakarékpénztár, OTP Faktoring) eredménye az elmúlt negyedévben 37 százalékkal visszaesett, a 178,3 milliárd forintos éves adózott eredmény azonban 34 százalékkal nagyobb az előző évinél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik