Gazdaság

A kínai vásárlók bocsánatában bízik a Toyota

Bocsánatot kért a kínai autóvásárlóktól Akio Toyoda, a Toyota Motor Corp. elnöke Pekingben, amiért visszahívásaival kellemetlenséget és aggodalmat okozott a fogyasztóknak, egyben közölte, hogy Kínában 13 százalékkal kívánják növelni eladásaikat.

“Őszintén bocsánatot kérek a tömeges visszahívásokért, amelyek a kínai vásárlókat érintették és ezzel aggodalmat keltettünk bennük” – mondta Toyoda, szavait meghajlással nyomatékosítva.

A japán autógyártó összesen 75552 RAV4 típusú szabadidő-autót kényszerült visszahívni január végén gázpedál-problémák miatt. A Prius és a Lexus modellek esetében Kínában nem kellett beavatkozni – tájékoztatott a Toyoda.

A világ legnagyobb autógyárának elnöke arról biztosította az érintett kínai autótulajdonosokat, hogy a problémát igyekeznek mielőbb megoldani és további lépéseket tesznek a biztonság- és a minőségellenőrzési rendszer javítására, a technológiai fejlesztésre. Egyúttal közölte, hogy a hibák eredetét feltáró bármilyen vizsgálatban készséggel együttműködik. Csakúgy, mint Washingtonban, itt is megjegyezte: a hibák a túlságosan gyors termelésbővítés és az ezzel nem összhangba hozott ellenőrzés számlájára írandó.

A japán autógyártó elnöke Pekingben hangsúlyozta, hogy mennyire fontosnak tartja a kínai piacot. A Toyota Motor Kínában tavaly 21 százalékkal növelte eladásait. 709 ezer gépkocsit értékesített a világ immár legnagyobb piacán, ahol 2009-ben – az Egyesült Államokat megelőzve – 13,64 millió autót adtak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik