Gazdaság

Nem bízhatunk a benzinár csökkenésében

Az elkövetkező hetekben a mostanihoz hasonló, magas szinten maradnak idehaza az üzemanyagárak. A motorbenzin literenkénti átlagára 320-325 forint körüli, a gázolajé pedig 300 forinthoz közeli árszínvonalon marad - állítják a Népszava által megkérdezett elemzők.

A későbbiekben sem csökken a benzin és a gázolaj közötti literenként 20 forint körüli árkülönbség, így a gázolaj továbbra is olcsóbb lesz mint a benzin. Szakértők szerint a következő hetekben legfeljebb kisebb áringadozások várhatóak, a kőolaj nemzetközi piaci jegyzésárai ugyanis várhatóan alig mozdulnak majd el.

A kutatók nem zárják ki azt sem, hogy az idei autózási főszezonban újabb árugrás következik be, amelynek következtében literenkénti 330-340 forint körüli benzin, és 310-315 forint körüli gázolaj átlagárak alakulnak majd ki.

A szállítási vállalkozók érdekképviseletei még tavaly év végén tárgyalni kezdtek a kormányzattal arról, hogy a kabinet vezesse be az úgynevezett kereskedelmi gázolajárat, ami literenként nyolc forinttal mérsékelhetné a fuvarozók üzemanyag vásárlási költségeit. Az egyeztetések azonban eredménytelenül zároltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik