Gazdaság

Adóellenőrzések: bekeményít az APEH

Az eddigieknél szélesebb körű adóhatósági ellenőrzésekre számít idén a PricewaterhouseCoopers (PwC).

A tanácsadó cég hirlevele szerint ellenőrzésre számíthatnak a többszörös székhely-, illetve tulajdonos-váltással érintett adózók, valamint a tartósan veszteséges, ugyanakkor folyamatosan működő cégek.

Fontos vizsgálati terület lesz az adóminimalizálásra irányuló költségelszámolás, az árbevételhez képest jelentős arányú szolgáltatás (például bérleti díj, reklám- és marketing költség) igénybe vétele.

Az adóhatóság fokozott figyelmet fog fordítani a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletek valós tartalmára, valamint a szokásos piaci ár megállapításának vállalkozás által alkalmazott módszerére is.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjait illető bevételek megrövidítésének feltárása, illetve a minimum járulékalap, a minimálbér kétszerese és a tevékenységre jellemző kereset utáni járulékfizetési kötelezettség teljesítése érdekében fokozottan figyelemmel kíséri az APEH azokat a vállalkozásokat, vállalkozókat, akik járulékfizetési kötelezettségüket a tevékenységre jellemző keresetnél alacsonyabb összeg után teljesítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik