Gazdaság

Jól ment a bankoknak a válságban

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási jelentéséből kiderül, hogy a bankrendszer első féléves profitja a jelentős hitelezési veszteség ellenére messze a várakozások felett alakult.

A jelentés szerint a bankok az első félévben a tavalyi év első feléhez hasonló nagyságú, 190 milliárd forintos profitot mutattak fel. A céltartalék-képzés előtti profit nagysága jelentősen, 70 százalékkal meghaladta a tavalyi év azonos időszakának értékét.

Ez a tendencia a jövőben is valószínűsíthető, hiszen az első féléves folyamatok alapján a bankrendszer az idei év végén várhatóan jelentős mértékű profitot mutat majd fel. Mivel a profitot viszont – a költség-hatékonyságjavítást leszámítva – egyszeri tényezők duzzasztják, a jövő évben nem számíhatunk a kedvező jövedelmezőség fennmaradására. A bankok a növekvő kockázati költségeket megpróbálják részben a kamatmarzsban érvényesíteni. A kamatmarzs növekedése azonban várhatóan nem lesz képes a hitelezési veszteségeket elnyelni, így a profit fokozatosan csökkenhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik