Gazdaság

Átok vagy áldás az áthidaló kölcsön?

Már igényelhető az az áthidaló kölcsön, amelyre az állam kétéves garanciát vállal a nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek megsegítése érdekében. Az FN Pénzblogja körbejárta a témát.

Az áthidaló kölcsön lényege, hogy legfeljebb két évig csökkentett törlesztőrészlet fizetését teszik lehetővé a nehéz helyzetbe került hiteladósoknak. Az eredeti bankhitel törlesztőrészletéből így fennmaradó részt az adós számára folyósított forintalapú áthidaló kölcsön egészíti ki, melynek felvételéhez az állam készfizető kezességet vállal. A munkanélküliek esetében 80 százalékos, a munkával rendelkezők, de fizetési nehézségekkel küzdőknél pedig ez a garanciavállalás 70 százalékos mértékű lesz.

aligha tolonganak majd

Az MSZP szerint nem várható, hogy tömegesen veszik igénybe a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek az állami garanciával nyújtott áthidaló kölcsönt, amelyet keddtől lehet igényelni a bankoktól – derült ki Dér Zsuzsanna, az MSZP országgyűlési képviselőjének keddi sajtótájékoztatóján, amelyről az MTI tudósított.

A politikus várakozása megalapozott, ugyanis pénzügyileg nem feltétlenül kedvező a fokozott eladósodás, hiszen az áthidaló kölcsönnel időben és összegben is nőhet az eladósodottság – írtuk korábbi cikkünkben. Igaz, a most kényszerhelyzetbe kerülő adósok – jó esetben – két év alatt összeszedhetik magukat, s tudják fizetni a megnövekedett adósságukat.

A keddi Napi Gazdaság információi szerint ráadásul az áthidaló kölcsön kérelmét fonák módon elutasíthatják a bankok abban az esetben is, ha a kérelmező a bank vizsgálata során nem minősül hitelképesnek (ez nem a munkanélküliekre, hanem a még foglalkoztatott, de a korábbinál kevesebbet kereső kérelmezőkre vonatkozik).

Az áthidaló kölcsönt a munkanélkülieknek 10, a munkával rendelkezőknek 5 év alatt kell visszafizetniük. A kölcsön kamata az állami kezességnek köszönhetően alacsony, jelenleg nem éri el a 10 százalékot. A bank a kamaton kívül más terhet nem számíthat fel.

Legalább havi 10 ezer forint

A kedvezményes kétéves időszakban a munkanélkülieknek havonta legalább 10 ezer forint, a többieknek háztartásuk havi nettó jövedelme 30 százalékával azonos összegű törlesztést kell vállalniuk. Ezt az időszakot követően a törlesztőrészlet emelkedik, az eredeti kölcsön futamideje pedig meghosszabbodik annak érdekében, hogy az áthidaló kölcsön 5 vagy 10 év alatt visszafizethető legyen.

A munkanélküliek közül azok jogosultak a kedvezmény igénybevételére, akiknek a munkaviszonya 2008. szeptember 30-át követően szűnt meg; 30 millió forintnál kisebb piaci értékű ingatlanra vettek fel legfeljebb 20 millió forint összegű hitelt, és az erről szóló szerződést idén június 30-ig aláírták; továbbá a lakáscélú kölcsön biztosítékául szolgáló lakóingatlan az adós lakhelyeként vagy tartózkodási helyeként szolgál.

A nem munkanélküli adósoknak hitelt érdemlően igazolniuk kell, hogy teherviselő képességük a megváltozott körülmények miatt átmenetileg nem teszi lehetővé a szerződés szerinti törlesztőrészlet megfizetését. további feltétel, hogy a lakáscélú kölcsön törlesztőrészlete nem haladhatja meg az igénylő háztartásában a nettó havi jövedelem 40 százalékát.

Az állami „mentőövet” annál a pénzintézetnél jelentkezve lehet igénybe venni, amelyik a lakáscélú hitelt eredetileg nyújtotta. Az áthidaló kölcsönre vonatkozó szerződés megkötése 2010. június 30-ig kezdeményezhető.

A kormány szándéka a terhek könnyítésével az, hogy megakadályozza a lakástulajdon elveszítését. Ha az adós a segítség ellenére sem tudja törleszteni a hitelét, ez még nem jelenti, hogy elveszíti otthonát. Az árverezésre kerülő otthont ugyanis az önkormányzat elővásárlási jogával élve megvásárolhatja, majd – a piacinál kedvezőbb feltételekkel – a bent lakó adósnak bérbe adhatja.

Vegye meg a lakást az önkormányzat

Augusztus 8-án lép életbe az a törvény, amely az önkormányzatoknak elővételi lehetőséget biztosít ezeknél a kényszerértékesítéseknél.

A helyhatóságoknak a Magyar Fejlesztési Bank 60 milliárd forintos kedvezményes hitelkonstrukciója keretében lesz lehetőségük arra, hogy megvásárolják az adósok lakásait, akik aztán bérlőként lakhatnak majd tovább korábbi tulajdonukban.

Elég lesz ennyi a bajbajutottak megsegítésére?

A kormány információi szerint havonta 500 kényszerértékesítésre kerül sor. A gazdasági válság előtt ez a szám 250-300 volt. Pontos adatok nem kerültek nyilvánosságra, egyenlőre azt sem lehet látni, hogy a fenti intézkedések hány embert érinthetnek, és a bajbajutottakat milyen mértékben lesz képes ez a „csomag” megsegíteni.

Egyelőre csak a félelem érezhető az érintettek részéről: a kedvezményes két év után hogyan fogják fizetni egyszerre a bankhitelt és az áthidaló hitelt?

A teljes blogbejegyzést elolvashatja, s a témához hozzászólhat az FN Pénzblogján!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik