Gazdaság

Putyin megint elzárhatja a gázcsapot

Vlagyimir Putyin szerint már június végén, július elején leállhatnak az európai gázszállítások Ukrajna fizetésképtelensége miatt, s újra felszólította az európai partnereket, hogy közösen tegyenek lépéseket ennek megakadályozására.

Az orosz kormányfő helsinki tárgyalásai után tartott sajtóértekezletén kifejtette: az Európai Unióhoz intézett minden eddigi felhívás hiábavalónak bizonyult, Európa nem szándékozik pénzügyi segítséget nyújtani Ukrajnának a gázszállítási szerződésekből fakadó kötelezettségei teljesítésére. A szerződések értelmében a Gazpromnak jogában áll előre követelni a gáz árát, amint Kijev egyszer elmarad a fizetéssel. “Ha nem fizetnek előre, nem lesz gáz, s ha fizetnek, csak annyi gáz lesz, amennyit kifizettek” – mondta.

Magyarázatként hozzátette: a tárolók feltöltése nélkül Ukrajna nem tud meglenni, és kénytelen lesz megcsapolni a vezetéket, amelyen Európába áramlik a gáz. Oroszország pedig nem tudja viselni a költségeket.

Az ukrán energiaügyi miniszter ugyanakkor bejelentette, hogy Ukrajna időben kifizeti az Oroszország által májusban szállított földgáz árát. Jurij Podan azt mondta, hogy Ukrajnának 500 millió dollárt kell átutalnia. Ez az összeg meglesz, Ukrajna mindig időben fizetett – tette hozzá. Ukrajnának június 7-ig kell rendeznie gázszámláját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik