Gazdaság

Rohan a régiónk a szakadék felé

A teljes kelet-európai régió gazdasági zuhanás felé halad, és ennek pénzügyi terhét Nyugat-Európa fogja megfizetni – írta kedd délután a Le Monde.

“Kelet-Európa nem egy ország”. Ez a Le Monde szerint az alapvető oka annak, hogy a régiónak szóló 180 milliárd euró értékű stabilizációs és integrációs programot, amelyet Magyarország javasolt a gazdasági válság leküzdésére, az Európai Unió állam- és kormányfői Brüsszelben tartott rendkívüli csúcstalálkozójukon elutasították, és inkább az unió szolidaritás alapelveire emlékeztettek.

Az uniónak állnia kell a cechet

Az Európai Uniónak mindenképpen állnia kell ezt a pénzügyi terhet, és a globális mentőcsomag elvetésével, illetve az egyedi esetek kezelésével nem fogja tudni a számlát csökkenteni, még akkor sem, ha nem világos, hogyan jutottak el a magyarok éppen a 180 milliárd eurós összegig, hangsúlyozza a lap.

A Le Monde úgy véli, hogy az új EU-tagoknál jelentkező válság okainak egy része azonos. A folyómérleg jelentős hiányát mindenhol a külföldi devizában kölcsönző bankokra épülő pénzügyi rendszer súlyosbította. Az általános tendencia mögött azonban jelentős helyi különbségek jelentkeznek. A túlköltekező költségvetési politika is jellemző a régióra, de például nem igaz Lengyelországra, ahogy a devizában történő hitelezés alól pedig Csehország kivétel.

miért aggódik értünk megint a világsajtó?

Az FN szerda hajnaltól elérhető cikkéből válaszokat kaphat a válsággal, válságkezeléssel kapcsolatos alapkérdésekre, s kiderül az is, miért tartanak külföldi elemzők a régiónk összeomlásától.

“Durva gazdasági visszaesés”

Mindezek ellenére a teljes régió “durva gazdasági zuhanás” felé halad a Le Monde szerint, és Nyugat-Európa fogja annak nagy részét megfizetni, hiszen bankjain keresztül 1300 milliárd eurót kölcsönzött ezeknek az országoknak.

Egy globális csomag valójában egy olyan automatikus segélykasszára hasonlított volna, amelyből a nehézségbe került országoknak garantáltan jutott volna. Az Európai Bizottság elvesztette volna hitelét, ha a segélyt neki kellett volna koordinálnia, hiszen a nagy (nyugati) országok már így is az újonnan csatlakozottakkal szembeni “bűnös erélytelenséggel” vádolják Brüsszelt, mutat rá a mértékadó francia újság.

A Le Monde szerint a segélyprogramot szigorú feltételeknek kellene követniük, és a terheket meg kellene osztani azon felelőtlen politikusok között, akiknek a döntései a jelenlegi helyzet kialakulásához vezettek és azok között, akik Nyugaton mindent megtettek ennek a felelőtlenségnek a bátorításáért.
“Az biztos, hogy azoknak az országoknak, amelyeknek segítségre lesz szükségük Kelet-Európában, meg fogják azt kapni, mert nincs más választás. De cserébe meg kell, hogy fizessék annak az árát” – zárta írását a Le Monde.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik