Gazdaság

2,1 százalékkal csökkent a német GDP

Németország hazai összterméke a tavalyi utolsó negyedévben 2,1 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest szezonális és naptári kiigazítással, változatlan áron, közölték a szövetségi statisztikai hivatalban pénteken első becslésként. Az elemzők 1,8 százalékos visszaesésre számítottak.

Ez volt a legnagyobb visszaesés egy negyedéven belül az ország 1990-es újraegyesítése óta, annak ellenére, hogy a foglalkoztatás a negyedik negyedévben a legnagyobb volt az újraegyesítés óta, jegyezték meg a jelentésben. A foglalkoztatottak száma 40,8 millió volt, 422 ezerrel, azaz 1 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt. A visszaesést a beruházások, az export és a lakossági fogyasztás egyidejű csökkenésével magyarázták.

Németország ezzel mélyebbre süllyedt a recesszióba: az utolsó negyedben már harmadik negyedéve csökkent a GDP negyedévről negyedévre. A megelőző két negyedévben rendre 0,5-0,5 százalékos GDP-csökkenést mértek az előző negyedévhez képest.

Éves összehasonlításban a GDP alakulása a negyedik negyedévben 1,6 százalékos visszaesésre váltott a harmadik negyedévi 1,4 százalékos többletről. Az elemzők 1,4 százalékos éves visszaesést valószínűsítettek. Naptári, azaz munkanap-kiigazítással a visszaesés 1,7 százalékos volt az előző negyedévi, 0,8 százalékos éves többlet után. Folyó áron, szintén éves összehasonlításban a növekedés 0,6 százalékra lassult a harmadik negyedévi 2,8 százalékról.

Januárban, még a negyedik negyedévi fejlemények teljeskörű ismerete nélkül, a szövetségi statisztikai hivatal előzetesen 1,3 százalékos évi átlagos gazdasági növekedést jelzett tavalyról.

Előzőleg, 2007-ben 2,5 százalékkal, 2006-ban 3,0 százalékkal – tíz éven belül a leggyorsabban – nőtt a német gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik