Gazdaság

Az MSZP szerint egyes bankok nem „vettek vissza”

Írásbeli kérdésekkel fordul a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterhez és a pénzügyminiszterhez a szocialista Török Zsolt a pénzügyi szolgáltatók tevékenységével kapcsolatban.

Török Zsolt szerint a jelenlegi pénzügyi, gazdasági helyzetben joggal várható el a pénzügyi szolgáltatóktól, hogy korlátozzák a hitelkihelyezést. Ezért a képviselő arra vár választ hétfőn benyújtandó kérdéseiben a két minisztertől, hogy az MSZP korábbi kérésének eleget tettek-e a cégek, és szolidaritást vállaltak-e a pénzügyi válság tompítása érdekében. Szavai szerint ha az írásbeli kérdéseire nem érkezik megfelelő válasz, akkor jogszabálymódosítást kell kezdeményezni az állam piackorlátozó szerepének erősítésére.

Török Zsolt szerint a bankok többségében szinte teljes mértékben leállt a jelzálogalapú ingatlanhitelezés, de más szolgáltatókat nagy erőkkel rohamoznak a fogyasztói hitelekért, és ezek a cégek sokszor visszaélnek erőfölényükkel. A kormánypárti politikus azt mondta, egyes pénzügyi szolgáltató hálózatok továbbra is extra fizetéseket adnak, csak saját profitjuk biztonságba helyezésével törődnek, miközben az ügyfelek érdekeit enyhén mellőzik.

Török Zsolt többek között arra is választ vár a két tárcavezetőtől, van-e arról információja az államnak, hogy a pénzügyi szolgáltatók milyen jövedelmekre tettek szert, mekkora jutalmat vehettek fel az elmúlt hónapok megnövekedett forgalma miatt?

Van-e lehetőség arra, hogy az állam a szolgáltatói szerepén túl erősítse a szabályozó, korlátozó szerepét is? Van-e lehetőség arra, hogy az Egyesült Államok vagy Nyugat-Európa több államában is vizsgált jövedelem- és profitmaximalizálási szabályok bevezetésére? – sorolta kérdéseit a képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik