Gazdaság

Kicseleztük a Valutaalapot

Bár a kormány megígérte a Valutaalapnak a 13. havi közalkalmazotti fizetés elvételét – ez egyik eleme volt a vállalt költségvetési politikának -, ám az elvett 13. havi fizetés nagyobb részét visszajuttatja a kormány a közszolgáknak, de ezt már kompenzációnak nevezi. Elkerültük viszont az általános közszolgálati sztrájkot.

„A kormány, amit ígér, megtartja. Ha pénzt ígér, azt is megtartja” – vélekedett Karinthy Frigyes általában a kormányokról. A jelenlegi kormányzatra azonban ez – stílszerűen szólva – csak megszorításokkal érvényes, hiszen sokkal inkább elmondható, hogy azt ígéri, nem ad pénzt, végül mégis ad.

Szándéknyilatkozat kötelezne

A kormány az IMF-nek tett szándéknyilatkozatában ugyanis az ígérte: „A közszféra nominálbéreit végig azonos szinten tartjuk 2009-ben, (2) kiiktatjuk az összes közalkalmazott 13. havi fizetését, (3) a 13. havi nyugdíjak folyósítását 80 ezer forintban maximáljuk, illetve megszüntetjük mindazok esetében, akik korkedvezménnyel mentek nyugdíjba.”

Nem utolsó sorban pedig ezen szándéknyilatkozat alapján ítélte meg hazánknak az IMF a hitelkeretét (aki rosszmájú, s élénk a fantáziája, persze arra is gondolhat, hogy nem a szándéknyilatkozat, hanem egy tüzes magyar közgazdásznő miatt kaptunk mi igazából annyira gyorsan hitelt.)

A többség megkapja továbbra is

Bárhogy is legyen, a kormány már a tárgyalások elején is viszonylag jelentős kompenzációt javasolt: az egységes közszolgálati sztrájkbizottság és a kormány korábbi egyeztetésén a kormány bruttó 139 ezer forintos havi kompenzációra tett ajánlatot. A sztrájkbizottság ezt akkor kevesellte, végül sikerült feltolni a szakszervezeteknek a határt 180 ezer forintig.

Ez azt jelenti, hogy a 180 ezer forintnál nem többet keresők továbbra is megkapják a 13. havi fizetésüket, ám kompenzáció néven. Az e szint fölött keresők csak 15 ezer forint kompenzációt kapnak. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerint az általuk felügyelt ágazatokban dolgozók több mint 70 százaléka teljes körű kompenzációt kap.

A kormány az engedményért cserébe végül is elérte, hogy elmarad a január 12-ére meghirdetett általános közszolgálati sztrájk, ám eddig még nem sikerült végleges megállapodásra jutnia a szakszervezetekkel.

A tartalékok terhére?

A Kossuth rádió reggeli műsorában Gyurcsány Ferenc még arról beszélt, hogy a kompenzációra 20 milliárd forintot kell találni (a már elfogadott költségvetésben elkülönített 112 milliárd forinton felül).

Azóta más számok is elhangzottak: a távirati iroda szerint Herczog László szakállamtitkár azt mondta: az egyezség 14,5 milliárd forint összegű pluszkiadást jelent a költségvetésnek, Csizmár Gábor szerint 7 milliárddal lépték túl csak a 112 milliárd forintot. Gyurcsány Ferenc a reggeli műsorban még nem nyilatkozott konkrétan a szükséges forrásokról, államtitkári szinten a tartalékok kerültek szóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik